top of page

PROJECTEN

Project Nederland
•    2021-2022: Een participatory action research (PAR) naar mondgezondheid bij kinderen de Schilderswijk Den Haag, in samenwerking met het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) afdelingen Preventieve Tandheelkunde en Kindertandheelkunde, Mondzorgkunde opleiding Hogeschool InHolland, VUMC, de Prinses Ireneschool, buurtcentrum de Mussen, de GGD Haaglanden en Jeugdtandzorg West.
•    Financieel, in mankracht en met materialen gesteund door: het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF), de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK), de VUvereniging, ACTA afdelingen Preventieve Tandheelkunde en Kindertandheelkunde, the Bamboovement, Happy Tabs, Medsocks, Coconut Dreams en Colgate Nederland (Elmex). 
•    Impact: Co-creatie van een actieplan samen met de schoolkinderen, hun ouders en professionals uit de wijk, wat heeft geleid tot eigenaarschap & duurzaamheid. Gemeenschapsmobilisatie: schoolkinderen, hun ouders, de leraren en andere professionals zoals sociaal werkers, en de diëtiste, gezondheidsbevorderaars van de GGD, tandartsen en mondhygiënisten van de Jeugdtandzorg en een jeugdverpleegkundige dachten mee over de oplossingen. Zo’n 200 basisschoolkinderen hebben nu meer kennis over hoe ze hun mond gezond moeten houden, over het bezoeken van de tandarts en over gezonde voeding. Stakeholders uit de wijk zijn met elkaar in contact gebracht. Dit heeft bewustzijn over mondhygiëne & voeding bij kinderen en moeders uit gemeenschap gecreëerd. 


Project Kenia

•    2020: ‘Het bouwen van 60 handenwasstations in de sloppenwijken in Nairobi om Corona te bestrijden’, een samenwerking tussen The Healthy Teeth Foundation, en lokale Keniaanse organisaties Rafiki Organization, Big 5 Library en Yoga Heart Kenya.
•    Financieel gesteund door: vrienden, kennissen, familie, donateurs van The Healthy Teeth Foundation en lezers van Den Haag Centraal (krant). 
•    Impact: We hebben gezamenlijk 60 handwasstations kunnen bouwen in de sloppenwijken van Nairobi om Corona tegen te gaan en deze 1,5 jaar lang kunnen bijvullen met water en zeep. Zo’n 300.000 mensen uit verschillende sloppenwijken konden hierdoor dagelijks gratis hun wassen met water en zeep. Er zijn workshops georganiseerd om zelf zeep te kunnen maken, opslagtanks voor water aangeschaft en er zijn elke maand watertrucks met 10.00 liter water gekomen om de gemeenschap van water te voorzien. Kinderen hebben op een speelse manier voorlichting gekregen over het belang van hygiëne en handen wassen. Er is awareness gecreëerd over handhygiëne, social distancing, het dragen van mondmaskers.


Lees er hier meer over:

https://www.jokekorving.nl/l/haagse-zorgt-in-nairobi-voor-handenwasstations/ 

https://www.denhaagcentraal.net/nieuws/haagse-zorgt-in-nairobi-voor-tientallen-handenwasstations/

 


Project Kenia

•    2019: ‘A community based prevention project’, een participatory action research (PAR) gefocust op mondgezondheid bij kinderen in Mamba village in Kwale, Kenia, in samenwerking met Dutch Dental Care Foundation https://dutchdentalcare.nl & 7Senses https://www.7sens.es
•    Financieel, in mankracht en met materialen gesteund door: Dutch Dental Care Foundation, Rotary Jeugd Commissie Den Haag-Wassenaar, Stichting Rotary Community Service ’s Gravenhage, vrienden en familie, 7Senses, Academische Centrum voor Tandheelkunde afdeling Sociale Tandheelkunde, The Bamboo Brush Society, De Balie debatcentrum Amsterdam, Unilever Kenia, Dokters van de Wereld NL, Fresh Tandartsen, Rotary Doctors NL en de P.G. Krafft Stichting. 
•    Impact: Co-creatie van een actieplan samen met de community, wat heeft geleid tot eigenaarschap & duurzaamheid. Gemeenschapsmobilisatie: leraren, ouders, health workers, de area chief, de kruidendokter, de dorpsoudsten etc. zijn betrokken bij het project. Zo’n 1200 basisschoolkinderen wassen nu dagelijks hun handen en poetsen hun tanden op school o.l.v. de leraren en de ‘health club students’. Stakeholders uit het dorp zijn met elkaar in contact gebracht. Awareness over mondhygiëne & voeding bij kinderen en moeders uit gemeenschap gecreëerd. Er is een toneelstuk gemaakt door leerlingen over mondgezondheid waarmee zij de gemeenschap rondgaan om mensen voor te lichten over mondgezondheid. Inzicht in de relatie tussen de Keniaanse cultuur en mondgezondheid gekregen. Er wordt momenteel een artikel geschreven over dit onderzoeksproject. 

 

Voor een leuke en informatieve blog over dit project, lees: https://thebamboobrushsociety.com/blogs/blog/the-healthy-teeth-foundation

En voor meer info, zie: https://www.7sens.es/dt_galleries/a-community-based-tooth-decay-prevention-project/

 

Project Zuid Afrika

•    2017: ‘Healthy Teeth Challenge’, een participatory action research (PAR) in opdracht van en uitgevoerd voor Dr. Linda Greenwall van Dental Wellness Trust en 7Senses in Mfuleni township, Kaapstad. Voor meer info over het project: https://www.7sens.es/dt_galleries/healthy-teeth-challenge/
•    Financieel, in mankracht of materialen gesteund door: Rotary Jeugd Commissie Den Haag-Wassenaar, vrienden en familie via 1%club (https://onepercentclub.com/nl/projects/the-7senses-healthy-teeth-challenge/results), 7Senses Foundation, iTop & Prime Dental, International Public Health Department van het Athena Institute, VU University, Mondzorgkunde opleiding Hogeschool InHolland en Colgate Nederland en Community Dentistry & Oral Health Department of the University of the Western Cape door bemiddeling van Dr. Linda Greenwall/als contact van DWT.
•    Impact: Co-creatie van actieplan samen met de community, wat heeft geleid tot eigenaarschap & duurzaamheid. Gemeenschapsmobilisatie: leraren en ouders voelen zich betrokken bij project. Zo’n 2000 basisschoolkinderen poetsen nu dagelijks op school o.l.v. DWT toothbrush mama’s. Stakeholders met elkaar in contact gebracht. Dit heeft awareness over mondhygiëne & voeding bij kinderen en moeders uit gemeenschap gecreëerd. Tevens hebben we inzicht in de relatie tussen de Zuid-Afrikaanse cultuur en mondgezondheid gekregen. Er is een rapport met aanbevelingen voor DWT geschreven.

 

Impressie project: https://youtu.be/2vdQKlj8chM

Project Kenia

•   2014: Antropologisch onderzoek uitgevoerd voor en scriptie geschreven in opdracht van Dutch Dental Care Foundation over de ‘culturele en sociaaleconomische die de mondgezondheid van kinderen in Kwale, in het zuiden van Kenia beïnvloeden’.

•    Impact: inzicht in de relatie tussen de Keniaanse cultuur en mondgezondheid gekregen. Een rapport met aanbevelingen voor DDC geschreven. Een artikel gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde: http://alicegrasveld.nl/Artikel-NTvT.pdf

bottom of page